Yemek Bağımlılığı Nasıl Giderilir

Sürekli açlık hissi, yemek yeme bağımlılığı stres, depresyondan hipertroidi hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.  Makalemizde bu durumun nedenlerinden bitkisel tedavi yöntemlerinden bah...

Yemek Bağımlılığı Nasıl Giderilir

Sürekli açlık hissi, yemek yeme bağımlılığı stres, depresyondan hipertroidi hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.  Makalemizde bu durumun nedenlerinden bitkisel tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Sürekli Açlık Hissi, Yemek Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

  • Stres, gerginlik (aksiyete), depresyon,
  • Adet dönemi öncesi sendromu, yada adet dönemini izleyen dönemdeki fiziksel veya duygusal stres,
  • Kullanaılan çeşitli ilaçların yan etkileri (kotizonlar, antidepresanlar gibi),
  • Gebelik,
  • Yeme bozukluğu ile seyreden psikiyatrik rahatsızlıklar (bulima;kilo almaktan korkan kişilerde yemek sonrası kendiistekleri ile kusma veya ishal yapıcı ilaçlar kullanma zayıflama isteği ile seyreden psikşatrik hastalık),
  • Hipertiroidi (tiroid bezinin çok çalışması), 
  • Graves hastalığı( hipertrioidi ile seyrereden otoimmün bir endokrinolojik tiroid hastalığı),
  • Hipoglisemi veya düşük kan şekerinin olması
  • Diyabet hastalığı (vücudun kan şekerini kontrol etmekte zorlandığı endokrinolojik hastalık)

Sürekli Açlık Hissinin Diğer Nedenleri

Aşırı stres

Aşrı stres iştahı arttırdığı bilinmektedir. Bunun en önemli sebebi stress anında artan kortizol seviyesidir.  Kortizol açlığı artırır ve yeme isteğini uyarır. Bu yüzden çok stressli iseniz sürekli açlık hissi duyabilirsiniz.

İlaçların Yan Etkileri

Bir çok ilaç yan etki olarak iştah artırıcı özelliğe sahiptir, iştahın açılmasına neden olabilir

Yetersiz Protein Alımı

İştah kontrolünde yeterli protein alımı en önemli noktalardan birisidir. Proteinli gıda tüketimi artırılması yüksek kalorili besinlerin gün içinde tüketimini otomatik olarak azaltır.Proteinler bu etkisini doygunluk hissi veren hormonların üretimine daha fazla yol açarak sebep olur. Ayrıca protein alımı yeteri olursa açlık hissini uyaran hormonlarında azalmasına yol açar. Bu etkilerinden dolayı, gün içerisinde yeterli protein alınmaz ise daha çok açlık duygusu hissetmenize yol açacaktır. Et, süt, tavuk ve yumurta en iyi protein kaynaklarıdır.

Yeterli Uyumamak

Yeterli uyku uyumak sağlığımız için çok önemli bir yere sahiptir.  Bağışıklık sistemimizin ve beyin (sinir) sistemimizin düzgün çalışması için yeterli uyku gerekmektedir. Ayrıca iştah kontrolü için yeterli uyku uyunması önemli bir konudur. Uykusunu yeterince alan kişilerde iştah baskılayıcı özelliğe sahip grelin hormonunun salgılanması düzenlenir, böylece aşırı iştah gibi sorunlar yaşamazsınız.

Çok Hızlı Yemek

Yapılan çalışmalar çok hızlı yemek yiyen kişilerin daha yavaş yemek yiyenlere göre daha iştahlı oldukları ve daha fazla yemek yemeye meyilli olduğu, sürekli acıkma yaşadıklarını gösterilmiştir.Bu yüzden bu kişiler genellikle kilolu veya obezdirler.

Çok fazla rafine karbonhidratlı besinlerin tüketimi

Rafine karbonhidratlar lif içermediğinden hızlı şekilde sindirilir ve kana karışır. Çok karbonhdrat tüketimi sonrası sık sık acıkmanın ve yemek hissinin oluşmasının sebebi budur. Rafine karonhidrat tüketimi fazla olması doygunluk hissinin oluşmasını engeller.

Yağdan Düşük Beslenme

Yağlı besinler tüketmek doygunluk hissetmemizde anahtar öneme sahiptir.Bunun en önemli sebeplerinden birisi yağların gastrointestinal sistemde geçiş süresinin uzun olması, dolayısı ile  sindiriminin zaman almasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca yağlı besinler midede uzun süre kalabilmektdirler. Bu yüzden yağsız diyet ile besleniyor iseniz çok çabuk acıkma hissi oluşabilmektedir.

Yetersiz Su içmek

Az su içmek de sürekli açlık hissinin nedenlerindendir.  Yemek yemeden önce su içme alışkanlığı edinmek iştahı azaltmada çok önemli bir yere sahiptir.

Lifli Gıdaları Az Tüketme

Eğer lifli gıdaları yeterince yemiyorsanız, çok sık acıkma hissi yaşayabilirsiniz. Bu yüzden yüksek lif içerikli gıdalar ile beslenme durumunda açlığınızı kontrol etmekte çok önemli yere sahiptir. Yüksek lifli gıdalar midenizin boşalmasını yavaşlatır, ve sindirimi zaman alır. Bu yüzden diyet programlarında yüksek lif içerikli gıda tüketimi çok önemlidir.  Diyetlerde özellikle bitkisel kayanklı liflerden zengin besleme kilo iştah kontrolünde çok önemlidir. Özellikle meyveler, sebzeler kuruyemişler (fındık ve ceviz), tohumlu gıdalar, bakliyat, kepekli tahıllı gıdalar lif açısından zengin besinlerdir.

Alkol Tüketmek

Alkol iştah açıcı özelliğe sahip olduğu iyi bilinen bir konudur. Çalışmalar alkol tüketiminin özellikle iştah azaltıcı etkiye sahip leptin hormonunu azalttığı bu nedenle sürekli açlığa neden olabildiğini göstermektedir.

İştahı Kapatan Yiyecekler Ve Çaylar Nelerdir?

Keten tohumu Keten tohumları liften, omega-3 yağ asitlerinde ve proteinden zengindir. Ayrıca keten tohumu iştahı kapatır ve uzun süre doygun hissetmenizi sağlar.Keten tohumu ayrıca omega-9 yağ asitleri açısından da zengindir. Özellikle iştah açıcı özelliğe ait kolesistokinin seviyesini baskılar. Keten tohumunu tahıllarınıza, yoğurdunuza, salata ve sebze yemeklerinize serpiştirebilirsiniz. Ayrıca bir yemek kaşığı keten tohumunu sabah içeceklerinize  veya smothieler içine ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz. Bol Su Tüketmek Yemeklerden önce içilen su iştahı baskılmakta ve açlık hissinizi azaltabilmektedir. Ayrıca yemek sonunda alınan su doygun hissetmenizi sağlar ve kilo vermenize yardımcı olur. Çalışmalar yemek öncesinde içilen iki bardak suyun içmeyenlere göre gıda alımını " azalttığını göstermiştir Zencefil Tüketmek Az miktarda zencefil tozu tüketimi iştahı baskılamada ve doygunluk hissi oluşmasında etkilidir. Bu etkisi muhtemelen bağırsak sistemindeki uyarıcı etkisi yüzünden olmaktadır. Yeşil Çay Yeşil çay tüketimi doygunluk hissini artırmakta olup bununla birlikte özellikle iştah hormonları üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir. Vücudumuzdaki kan şekeri düzeyini ayarlayarak açlık hissini önler.

Yemek Bağımlılığı Nasıl Giderilir içeriği, 06 Şubat 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha