Tarihi Malatya Ulu Camii
Malatya’nın yaklaşık 8 km kuzeyinde, eski Malatya Ulu Camii mahallesinde surların içerisinde bulunmaktadır. Malatya coğrafi konumu ve ticaret yolları üzerinde bulunması sebebiyle tarih boyunca önemli...

Malatya’nın yaklaşık 8 km kuzeyinde, eski Malatya Ulu Camii mahallesinde surların içerisinde bulunmaktadır.
Malatya coğrafi konumu ve ticaret yolları üzerinde bulunması sebebiyle tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuş, pek çok kültürün de etkisi altında kalmıştır. Bir dönem Bizans hâkimiyeti altında kalan şehir, 13. yüzyıldan itibaren bir Türk kenti haline gelmiştir. Selçuklu döneminde İran’dan pek çok bilim adamı bu bölgeye yerleşmiş, burada imar faaliyetinde bulunmuşlardır. İlim ve kültür alanındaki İran etkisi, kentte o dönemde inşa edilmiş olan mimari yapılara da yansımıştır.
Plan Özellikleri
Şehir surları içinde kalan ve 34 x 55 metre boyutlarında olan Malatya Ulu Camii; iki ayrı bölümden ibaret olup, eyvanlı ve iç avlulu asıl kısım ile kuzeydeki daha sonradan eklenen ek kuruluştan ibarettir. Yapıda, mihrap önü kubbesi , buna bitişik eyvan ve bunun önündeki revaklı iç avlu, planın esasını teşkil eder. Yan kanatlar, mihrap eksenine paralel uzanan beşik tonozlu sahınlarla değerlendirilmiştir. Yapı doğu-batı doğrultuda uzanır. Harim mihraba paralel sekiz sahına ayrılır. Düzensiz dikdörtgen bir forma sahiptir.
Süsleme Özellikleri
13.yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olan Malatya Ulu Camii, Orta Asya geleneklerini yansıtan plan şeması kadar günümüze ulaşabilmiş zengin tuğla ve çini süslemeleri bakımından da büyük öneme sahiptir. Caminin doğu ve batısında bulunan portaller oldukça sade bir işçilik göstermektedir. Batı portali dokuz sıra mukarnas kavsaralı bir sivri kemerle çevrelenmiştir. Portal nişinin karşılıklı cephelerinde yarım yuvarlak nişler ve istiridye biçimli kavsaralar vardır. Nişin köşeliklerinde ise birer madalyon bulunmaktadır. Portal; farklı geometrik formlarda yıldız motiflerinin yanı sıra kıvrık dal, rumi, palmet ve çiçek motifleriyle bezelidir. Batı portalindeki geçme motifi ve renkli taş işçiliği Suriye etkilerini göstermektedir.

Tarihi Malatya Ulu Camii içeriği, 25 Ocak 2019 tarihinde Malatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0