Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Tarihi eserlerin sergilendiği müzeler ülkemizin birçok ilinde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Beşkonaklar Etnografya Müzesidir. Sinema Caddesi’nde Beş Konaklar diye tabir edilen konaklardan bi...

Tarihi eserlerin sergilendiği müzeler ülkemizin birçok ilinde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Beşkonaklar Etnografya Müzesidir.

Müzedeki Büyük Değişim
Malatya Beşkonaklar Etnografya Müzesi restore edilmek üzere kapılarını kapattığı 2014 yılından günümüze büyük bir değişim geçirerek yeni bir sergi mekânı halini aldı. Restorasyon çalışmalarındaki Geleneksel Malatya Evi düzenlemesinde, konağın giriş katından üst kata çıkan merdivenlerle ziyaretçiler yönlendirilerek, bu katta Geleneksel Ev olarak, yöre etnografyasına uygun mankenli bir sergileme yer alıyor. Baş oda, günlük oda, sofa, mutfak ve kiler olarak kurgulanan bu alanlarda ses ve ışık desteğiyle canlandırma da güçlendirilmiş durumda. Bu kattan açılan bir kapı ile ziyaretçinin Etnografya Müzesi olarak kullanılan diğer konağa geçişi sağlanıyor. Mevcut vitrinler ise elden geçirilerek sağlamlaştırılmış ve yeniden boyanmış. Etnografya Müzesindeki kadın ve erkek giysi ve aksesuarları, silahlar, dokumacılık ve kumaş baskıcılığına ait eserler ile ölçü tartı aletleri ve kilit sistemlerine ait otantik örneklerle mutfak araç ve gereçleri bilgi panolarıyla desteklenerek, sergileme tamamlanmış durumda. Müzenin eser gruplarına uygun olarak projelendirilen depo dolapları, Etnografya Müzesi olarak restore edilen konağın giriş katında yer alıyor ve teşhirde sergilenmeyen eserler uygun koşullarda muhafaza ediliyor. Müzelerin ortak kullanımında olan bahçe alanında sergilenen ve Malatya Müzesinden getirilen Malatya Ulu Camii Kitabeleri ile Yazıhan ve Sulukizade Kitabeleri ise çelik sundurma altında bilgi panoları ile sergileniyor.Beşkonaklar Etnografya Müzesi içeriği, 05 Şubat 2019 tarihinde Malatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0